China 2009

La sfârşitul luni Iunie am petrecut zece zile de neuitat în China, împreuna cu Bryan Revor şi William Ripple. Călătoria noastră a fost în urma unei alteia făcută în 2008, în care s-au distribuit o mie de Bibli în zona rurală a Chinei. Aceste călătorii au fost posibile doar pentru că William Ripple şi-a arătat ospilitate faţă de o baştinaşă Chineză, Ms. Lee, iar apoi Domnul a lucrat ca ea să devină traducătoarea şi călăuzitoarea noastră.

Vizita noastră s-a axat în jurul a doua oraşe: Baoji din provincia Shaanxi, şi Ling Shi din provincia Shanxi care a fost vizitat şi în 2008. Aceste oraşe sunt înconjurate de dealuri, munţi şi o mulţime de sate unde oamenii îşi fac traiul prin agricultură. Oameni sunt harnici astfel având cele trebuincioase traiului de zi cu zi, dar ei nu câştigă bani. Mulţi credincioşi, pur şi simplu nu-şi pot permite chiar şi cele mai ieftine Bibli. Din cauza zonei muntoase lipsesc modurile de transport public iar călătoria la biserică devine un drum obositor de câteva ore. De aceea, ne-am întâlnit doar cu liderii/pastorii bisericilor şi unii oameni care au trăit în proximitate. Ne-am închinat împreuna cu iei, i-am încurajat din scripturi, si cel mai important le-am dat cuvântul lui Dumnezeu, Biblia.

A fost timpul recoltei şi ni s-a spus: fraţii sunt în câmp la lucru. Aşa am şi găsit, fraţii noştri Chineji lucrau cu aceeaşi hărnicie pe dealurile şi munţii Chinei ca şi în ogoarele Domnului. Biserica este în creştere cuprinzând oameni din toate nivelurile societăţii. Chiar dacă China încă nu dă voie evenimentelor religioase publici, creştinii sunt încurajaţi să demonstreze dragostea lui Hristos în modul în care ei trăiesc. Evanghelizarea are loc prin contact personal, prin a spune despre Hristos aproapelui şi învitându-l la biserică unde el/ea găseşte o comunitate primitoare şi iubitoare. Pe alocuri ni sa spus de mari minuni care Dumnezeu le-a făcut ca oameni să vină la mântuire. Dragostea creştinilor pentru Hristos, era evidentă în felul cum cântau se rugau şi în mare lor ospitalitate. Dacă feţele şi limba nu ar fi fost aşa de diferite desigur m-aş fi gândit ca sunt la una din bisericile Române.

Din cauza interogărilor care au avut loc în călătoria din 2008 şi altor rapoarte de persecuţie religioasă în China, mare nea fost mirarea că am putut transporta Bibli în plin văz public. Mai mult, de fiecare dată când am întrebat de persecuţie creştini zâmbeau şi spuneau că nu există la iei. Confuzia noastră sa risipit dor după multe ore de conversaţie cu păstori de la mai multe biserici, şi mai ales după ce am întâlnit credincioşi care au avut parte de suferinţe multe pentru că au iubit pe Christos şi s-au încrezut în Dumnezeu. Am avut oportunitatea să stăm la masă chiar cu oficiali ale guvernului, unii fiind cei care au participat la interogarea din 2008. Unul din oficiali, cu cel mai înalt grad de la întâlinre, a primit bucuros o Biblie, iar tuturor le-a fost spus de marea puterea a evangheliei de a schimba vieţile oamenilor.

După o perioadă de interdicÅ£ie totală a vieÅ£ii religioase, în anul 1979 China a re-stabilit creÅŸtinilor dreptul să-ÅŸi deÅ£ină convigerile ÅŸi să se întâlnească la închinare în biserici. Majoritatea bisericilor pe care le-am vizitat au început doar cu câţiva membri imediat după anul 1979 iar acum numărau în jurul câtorva sute de persoane pe biserică. Noi biserici se formează ÅŸi construiesc în mod constant. Aceste e aÅŸa-numita “Biserica ÃŽnregistrată”, care a ales să se conformeze reglementărilor guvernamentale de înregistrare a locurilor de închinare. Există biserici care aleg să nu se înregistreze, aÅŸa-numită “Biserica Subterană”. Cele mai multe, dacă nu toate bisericile, la care am fost erau înregistrate fiind greu de înÅ£eles motivul pentru care unele biserici nu se înregistrează. Se pare că are de a face mai mult cu un dezacord teologic cu privire la orice fel de înregistrare civilă, care poate fi cauzată de îndelunga ostilitate între guvern ÅŸi biserică. O poziÅ£ie similară a fost adoptată de către mulÅ£i români credincioÅŸi care trăiseră prin timpurile dure a comunismului. Din păcate, biserica neînregistrată este în continuare un obiectiv a guvernului chinez. Biserica neînregistrată nu trebuie confundată cu biserici sau întăliniri din case. Cele mai multe biserici au început întâlnirile lor în case, iar după ce au crescut guvernul le-a vândut pământ unde au putut să-ÅŸi construiască o casă de închinare. MulÅ£i credincioÅŸi se întâlnesc prin case pentru studiu si rugăciune în timpul săptămânii ca ÅŸi suplement la congregaÅ£ii în biserici.

Disigur libertatea din China nu este în aceeaşi măsură ca şi în USA dar Dumnezeu a deschis uşa pentru evanghelie deajuns ca vestea bună a mântuirii să se răspândească aşa cum sa dus de secole: de la om la om şi prin o viaţă exemplară. Cea mai mare problemă a biserici din China nu mai este libertatea, ci lipsa de conducere şi de Bibli. În timpul Revoluţiei Culturale mulţi lideri au fost puşi în închisoare şi sa stopat formarea de pastori, lideri noi. Nivelul actual de instruire a noilor pastori nu susţine marea creştere a biserici, astfel multe biserici nu au pastori. Pe deasupra unele biserici din zonele rurale ale Chinei nu au nici o Biblie pentru întreaga comunitate. O Biblie distribuită poate ajunge să fie folosită de sute de oameni.

Dumnezeu nu ne-a chemat ca noi singuri să schimbăm lumea întreagă, El o face aceasta, dar El a împărţit lucrarea în porţiuni. Porţiunea nostră în China trebuie să fie în Biblii şi sponsorizarea de formare de pastori. Îţi faci tu partea ta?

FG

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *